Corona Update

Corona update – Op vakantie is geweest?

 

De komende periode keren veel cliënten terug van hun vakantie, waarbij veel van hen ook buiten Nederland op vakantie zijn geweest. Via het e-nieuwssturen we extra informatie toe over hoe om te gaan met cliënten die in een verhoogd risicogebied voor besmetting van het COVID-19 virus zijn geweest.

Reisadvies
Bij een aantal landen wordt vakantiereizen afgeraden, hierbij is het reisadvies dan ‘oranje of rood’. De kleurcodes geven aan hoe veilig een land of gebied is, of dat er in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. Op de website Nederland wereldwijd staat het advies per kleurcode toegelicht. Op deze website staat ook het actuele reisadvies per bestemming. De reisadviezen zijn niet bindend, de cliënt is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.

Kun je een cliënt behandelen die op vakantie is geweest?
Wanneer een cliënt terug is gekeerd uit een gebied met een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies, valt deze tot twee weken na thuiskomst onder de categorie ‘rood’ in het triage stappenplan uit de leidraad verantwoord opschalen paramedische zorg. Tot twee weken na thuiskomst kan er geen consult plaatsvinden in de paramedische praktijk: zorg kan enkel, indien mogelijk, via zorg op afstand/digitaal plaatsvinden, er kan geen consult plaatsvinden in de paramedische praktijk of thuissituatie en alleen bij irreversibele schade kan een spoedconsult aan huis plaatsvinden met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Wanneer een cliënt terugkomt uit een gebied met een ‘geel’ reisadvies, valt deze onder de categorie ‘groen’ in het triage stappenplan. De behandeling kan ‘normaal’ plaatsvinden volgens het triage stappenplan.

Mocht het reisadvies tijdens het verblijf in het buitenland veranderd zijn van ‘geel’ naar ‘oranje’, dan dien je uit te gaan van code oranje en valt de cliënt tot twee weken na thuiskomst onder categorie ‘rood’ in het triage stappenplan, ook als de cliënt geen symptomen van COVID-19 heeft. Als de cliënt na de twee weken thuisquarantaine geen symptomen van COVID-19 heeft ontwikkeld kan de behandeling gestart of hervat worden volgens het triage stappenplan.

Neem contact op

Momenteel ben ik niet online. Stuur mij hier een bericht, en ik kom er zo spoedig mogelijk op terug.

Vragen, opmerkingen of afspraak maken? Ik help je graag verder!

klik ENTER om te chatten