Medische tatoeage

Medische tatoeage

Wat houdt dermatografie of medische tatoeage in?

Bij medische tatoeage brengt de huidtherapeut met speciale apparatuur pigmentstoffen in de huid. De gekozen pigmentstoffen benaderen de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk en worden ingebracht op plaatsen waar de natuurlijke pigmentatie ontbreekt of verstoord is.

Welke gebieden zijn te behandelen?


Wat kunt u verwachten? 

De techniek van medische tatoeage is vergelijkbaar met die van het aanbrengen van een ‘gewone’ tatoeage Tijdens het aanbrengen van een medische tatoeage worden met kleine naalden pigmentstoffen in de juist huidskleur in de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een vorm of afbeelding (tepel, tepelhof). Bij een litteken is het de bedoeling dat het ongepigmenteerde deel zorgvuldig ingekleurd wordt, waardoor het verschil met de omliggende huid minder zichtbaar wordt.
Een ‘gewone’ tatoeage blijft permanent zitten terwijl een medische tatoeage vervaagt. Het is dus eigenlijk een semi-permanente tatoeage. De medische tatoeage zal gemiddeld na ongeveer 3 tot 5 jaar bijgewerkt moeten worden. Dit komt omdat we voor een medische tatoeage oplosbare kleurstoffen gebruiken, deze bevatten geen zware (schadelijke) metalen.

Is het pijnlijk? 
Dit is afhankelijk van de locatie en de persoon. Indien nodig is het gebruik van een plaatselijk verdovende crème mogelijk.

Aantal behandelingen en behandelfrequentie? 
Medische tatoeages worden meestal in 2 tot 3 keer aangebracht met een tussenperiode van minimaal 5 weken.

Wat kunt u verwachten tijdens het eerste consult bij de huidtherapeut?
Tijdens de eerste afspraak wordt naar uw voorgeschiedenis gevraagd. Dit om te bepalen of u in aanmerking komt voor de medische tatoeage. Er worden er foto’s gemaakt en er wordt een allergietest gedaan. Om de kleur te bepalen brengt de huidtherapeut met een wattenstaafje verschillende kleuren op de huid aan. De huidtherapeut streeft er naar kleuren te vinden die zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kleur van het te behandelen gebied liggen. Als de juiste kleur bepaald is, tatoeëert de huidtherapeut een beetje kleurstof in het betreffende gebied, om zo een eventuele allergische reactie uit te lokken. De volgende afspraak is na minimaal 5 weken. Pas na deze periode is goed te zien of de kleur juist is en of de kleurstof geen allergische reactie geeft.

Wanneer wordt er geen medische tatoeage gezet?


Wat gebeurt bij een vervolgconsult bij de huidtherapeut? 

Tijdens deze afspraak bepaalt de huidtherapeut samen met u of de kleur juist is en tatoeëert de huidafwijking volledig in. Na minimaal 5 weken beoordelen de patiënt en huidtherapeut samen de kleur en het resultaat van de tatoeage. Zo nodig stelt de huidtherapeut de kleur bij. Direct na de behandeling is de tatoeage meestal te donker. Een geringe hoeveelheid pigment zal echter verdwijnen. Dit komt doordat een deel van het pigment in de bovenste huidlaag terecht is gekomen. Door huidvernieuwing (afschilferen) wordt een deel van het pigment afgestoten. Dit is de reden waarom meerdere sessies nodig zijn om de gewenste kleur en daarmee resultaat te bereiken. Een enkele keer komt het voor dat na de eerste behandeling (gemiddeld na 1 week) de hele kleur is verdwenen. Dit betekent niet dat uw huid ongeschikt is voor medische tatoeage.

Nazorg van het getatoeëerde gebied
De getatoeëerde huid zal aanvoelen en er uitzien als een schaafwond. De huid heeft ongeveer een week nodig om te genezen. Een goede algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Dit is een tijdelijk effect. Probeer er niet aan te krabben. Persoonlijke hygiëne is gedurende de genezing van de tatoeage absoluut noodzakelijk. Na de behandeling zal de wond afgedekt worden met witte vaseline of een spraypleister.

Behandel de wond de EERSTE WEEK na de tatoeage als volgt:


Complicaties

Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, of pusvorming contact op met de huidtherapeut en daarna uw huisarts.

Medicijngebruik en veranderingen in medicijngebruik
Bij het eerste consult zal worden gevraagd naar uw huidige medicijngebruik.Wanneer u andere medicijnen gaat gebruiken, dient u dit altijd vóór de behandeling telefonisch bij ons te melden, ook als u deze medicijnen maar tijdelijk gaat gebruiken. Sommige medicijnen kunnen nadelige invloed hebben op de behandeling. Indien nodig wordt de behandeling uitgesteld.

Instemmingverklaring
Voorafgaand aan het starten van het behandeltraject tekent u een instemmingverklaring.

GGD
In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het aanbrengen van cosmetische tatoeages. Het Landelijk Centrum Hygiëne en veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en behandelaars zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren 1 keer per drie jaar of de behandelaars zich houden aan de richtlijnen. ParaDerma is her-gekeurd in april 2016.

Directe Toegang Huidtherapie
Per 1 januari 2011 is de huidtherapeut direct toegankelijk. U heeft niet langer een verwijzing nodig van uw arts of specialist. Aan de hand van een screening bepaald de huidtherapeut of u in aanmerking komt voor een huidtherapeutische behandeling.

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ParaDerma.

 

Neem contact op

Momenteel ben ik niet online. Stuur mij hier een bericht, en ik kom er zo spoedig mogelijk op terug.

Vragen, opmerkingen of afspraak maken? Ik help je graag verder!

klik ENTER om te chatten