Elektrische epilatie
Elektrische epilatie
Overbeharing
Overtollige haargroei kan een aangeboren kwestie zijn. Vaak zien we binnen een familie dat meer vrou¬wen en mannen hetzelfde probleem hebben. Het is altijd verstan¬dig om bij overbeharing eerst de huisarts advies te vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken nodig zijn, alvorens u een afspraak maakt bij de huidtherapeut.
Vormen van overbeharing
Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.
Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen meer haartjes verschijnen in het gezicht. De haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.
Bij vrouwen kan er ook haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: hirsuti¬sme. Bij deze vorm van overbeharing ontwikkelt zich haargroei op plaatsen waar vrouwen gewoonlijk donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op de armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.
Oorzaken van overbeharing
Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed. Tevens kan door gebruik van bepaalde medicijnen de haargroei toenemen.
Behandelmethoden
Er zijn verschillende manieren om overbeharing te behandelen: epileren met een pincet, het gebruik van ontharingscrèmes, harsen. Dit geeft allemaal een tijdelijk effect. De huidtherapeut kan zorgen voor blijvende vermindering van ongewenste haren. Maar zelfs bij definitieve ontharing kunnen er na verloop van tijd weer nieuwe haren groeien. Dit komt doordat de afzonderlijke haren niet allemaal in dezelfde groeifase zijn. Het is dus heel goed mogelijk dat een haarzakje in de rustfase is of dat een haar in een haarzakje zich aan het ontwikkelen is tot een nieuwe haar, terwijl dit op het moment van de behan¬deling nog niet zichtbaar is geworden (overgangsfase). Ook door een wisseling in de hormoonspiegel of door het gebruik van medicijnen die de haargroei bevorderen kunnen de slapende haarzakjes actief worden.
Bij ParaDerma kunt u terecht voor:
Elektrische epilatie is een methode om ongewenste haargroei definitief te verwijderen. Dit kan toegepast worden in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld op huidtransplantaten. Een minuscuul naaldje glijdt in het haarzakje om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrische epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is de behandeling voor iedereen draaglijk te maken. De behandeling gaat haartje voor haartje. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.
Wat kunt u zelf doen voor en na de behandeling?
Als u onder behandeling bent voor elektrische epilatie is het belangrijk dat u zelf niet meer epileert met een pincet, harst, waxt of de touwtjesmethode gebruikt. U mag de haren wel afknippen of scheren. Eventueel kunt u kiezen voor een ontharingscrème die geen huidirritaties veroorzaakt.
Na de behandeling kunt u een koud kompres of ijsklontje (gewikkeld in een tissue) tegen de huid houden. Dit is om roodheid en eventuele irritatie te verminderen. Bescherm uw huid tegen de zon gedurende een week na de behandeling. Dit om verbranding en eventuele pigmentvlekken te voorkomen.
Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ParaDerma.