Acnetherapie

Acne behandeling

Acnetherapie

Acnetherapie

Acne is een andere benaming voor puistjes. Acne is een aandoening van de talgklieren. Iedereen heeft talgklieren, deze klieren produceren talg (huidsmeer) wat de huid soepel houdt. De talgklieren monden uit in haarzakjes. De opening van haarzakjes zijn als poriën in de huid zichtbaar. Via deze poriën wordt de talg aan het huidoppervlak afgegeven. Op de plaatsen waar acne voorkomt bevinden zich meer en grotere talg¬klieren, die meer talg dan normaal produceren. In de haarzakjes kunnen bepaalde veranderingen ontstaan, waardoor comedonen (mee-eters) en puistjes ontstaan. Acne wordt vaak jeugdpuistjes genoemd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het ziekteverloop is grillig.

Hoe herkent u acne?
Acne komt meestal voor in het gezicht, maar ook op de rug en de borst, omdat zich hier de meeste en grootste talgklieren bevinden. Soms zijn ook de schouders, hals of nek aangedaan. Kenmerkend voor acne is een combinatie van:

Deze huidafwijkingen komen meestal op hetzelfde moment naast elkaar voor. Maar het kan ook zo zijn dat vooral een van de kenmerken zichtbaar is, bijvoorbeeld veel zwarte puntjes of pustels.

 

Oorzaken van acne:
Hoe acne precies ontstaat is nog niet bekend. Het ontstaat wel door een combinatie van factoren.Bij het ontstaan van acne kunnen verschillende factoren een rol spelen:

Hormonen
Tijdens de puberteit neemt de hoeveelheid mannelijke en vrouwelijke hormonen sterk toe. Het lichaam verandert onder invloed van deze hormonen. Eén van de gevolgen van de toename van de mannelijke hormonen is dat de talgklieren groter worden en dat zij meer en dikkere talg gaan produceren. Per persoon reageren de talgklieren verschillend op de hormonen. De een reageert sterker dan de ander en heeft dus meer last van acne.

Versterkte afschilfering van de huid
De cellen van de wand van het haarzakje schilferen af, net zoals de huid afschilfert. Doordat er door de verandering in hormonen meer en dikkere talg geproduceerd wordt, klonteren de talg en de dode cellen meer aan elkaar. Ze vormen een propje wat de uitgang van de talgklier verstopt. De talg kan niet naar buiten vloeien en er ontstaat een mee-eter.

Bacteriën
In het lichaam en op de huid komen bacteriën voor. Eén van die bacteriën verandert iets aan de samenstelling van de talg waardoor er gemakkelijker ontstekingen kunnen ontstaan. Doordat de talgklieruitgang afgesloten is door de mee-eter en er nog steeds talg en huidschilfers geproduceerd worden, wordt de spanning in het haarzakje groter en kan het scheuren. De inhoud van het haar¬zakje, dus de talg en de bacteriën, komt daardoor buiten het haarzakje vrij in de huid en er zal een ontsteking, een puistje, ontstaan.

Naast deze factoren zijn er nog andere omstandigheden die een negatieve invloed hebben op acne:

De volgende punten kunnen een positief effect op acne hebben:


Behandeling van acne

De huidtherapeut behandelt lichte tot ernstige acne. De behandeling van acne door een huidtherapeut gebeurt op verwijzing en vaak in combinatie met de behandeling door een arts (huisarts of dermatoloog). De huidtherapeut behandelt de huid o.a. door het reinigen van de huid, het geven van een peeling en het verwijderen van mee-eters en puistjes. Daarnaast worden er adviezen gegeven over de correcte thuisverzorging van de huid. Verder zijn er speciale behandelingen die de versterkte afschilfering, eventuele restacne en littekens aan kunnen pakken (zoals peeling of microdermabrasie).

Wat kunt u zelf doen?

U kunt (in overleg met de huidtherapeut) zelf:

U kunt het volgende beter niet doen:

 

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ParaDerma.

 

Neem contact op

Momenteel ben ik niet online. Stuur mij hier een bericht, en ik kom er zo spoedig mogelijk op terug.

Vragen, opmerkingen of afspraak maken? Ik help je graag verder!

klik ENTER om te chatten