Acnetherapie
Acnetherapie
Acnetherapie
Acne is een andere benaming voor puistjes. Acne is een aandoening van de talgklieren. Iedereen heeft talgklieren, deze klieren produceren talg (huidsmeer) wat de huid soepel houdt. De talgklieren monden uit in haarzakjes. De opening van haarzakjes zijn als poriën in de huid zichtbaar. Via deze poriën wordt de talg aan het huidoppervlak afgegeven. Op de plaatsen waar acne voorkomt bevinden zich meer en grotere talg¬klieren, die meer talg dan normaal produceren. In de haarzakjes kunnen bepaalde veranderingen ontstaan, waardoor comedonen (mee-eters) en puistjes ontstaan. Acne wordt vaak jeugdpuistjes genoemd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het ziekteverloop is grillig.
Hoe herkent u acne?
Acne komt meestal voor in het gezicht, maar ook op de rug en de borst, omdat zich hier de meeste en grootste talgklieren bevinden. Soms zijn ook de schouders, hals of nek aangedaan. Kenmerkend voor acne is een combinatie van:
- een vette, glimmende huid
- kleine witte bultjes (gesloten mee-eters)
- zwarte puntjes (open mee-eters)
- rode pukkels (papels)
- puistjes met een geel puskopje (pustels)
- grote ontstekingen (cystes)
- (eventueel) acnelittekens
Deze huidafwijkingen komen meestal op hetzelfde moment naast elkaar voor. Maar het kan ook zo zijn dat vooral een van de kenmerken zichtbaar is, bijvoorbeeld veel zwarte puntjes of pustels.
Oorzaken van acne:
Hoe acne precies ontstaat is nog niet bekend. Het ontstaat wel door een combinatie van factoren.Bij het ontstaan van acne kunnen verschillende factoren een rol spelen:
Hormonen
Tijdens de puberteit neemt de hoeveelheid mannelijke en vrouwelijke hormonen sterk toe. Het lichaam verandert onder invloed van deze hormonen. Eén van de gevolgen van de toename van de mannelijke hormonen is dat de talgklieren groter worden en dat zij meer en dikkere talg gaan produceren. Per persoon reageren de talgklieren verschillend op de hormonen. De een reageert sterker dan de ander en heeft dus meer last van acne.
Versterkte afschilfering van de huid
De cellen van de wand van het haarzakje schilferen af, net zoals de huid afschilfert. Doordat er door de verandering in hormonen meer en dikkere talg geproduceerd wordt, klonteren de talg en de dode cellen meer aan elkaar. Ze vormen een propje wat de uitgang van de talgklier verstopt. De talg kan niet naar buiten vloeien en er ontstaat een mee-eter.
Bacteriën
In het lichaam en op de huid komen bacteriën voor. Eén van die bacteriën verandert iets aan de samenstelling van de talg waardoor er gemakkelijker ontstekingen kunnen ontstaan. Doordat de talgklieruitgang afgesloten is door de mee-eter en er nog steeds talg en huidschilfers geproduceerd worden, wordt de spanning in het haarzakje groter en kan het scheuren. De inhoud van het haar¬zakje, dus de talg en de bacteriën, komt daardoor buiten het haarzakje vrij in de huid en er zal een ontsteking, een puistje, ontstaan.
Naast deze factoren zijn er nog andere omstandigheden die een negatieve invloed hebben op acne:
- Voeding: Het is niet bewezen dat voeding acne kan verergeren, maar een slechte voedingsgewoonte is slecht voor de huid. Als u merkt dat u voor een bepaald product overgevoelig bent, kun u dit beter vermijden
- Stress: dit geeft vaak een verergering van de acne
- Menstruatie: ten gevolge van de hormoonveranderingen tijdens de cyclus
- Roken: kan de acne verergeren
- Zonlicht: teveel zon en zonnebank zorgt ervoor dat de huid veroudert en snel dikker wordt. Dit geeft een versterkte afschilfering van de huid, met als gevolg acne.
De volgende punten kunnen een positief effect op acne hebben:
- Pilgebruik: heeft in de meeste gevallen een gunstige invloed
- Zonlicht: heeft een licht uitdrogende werking en dat is gunstig voor de acne
Behandeling van acne
De huidtherapeut behandelt lichte tot ernstige acne. De behandeling van acne door een huidtherapeut gebeurt op verwijzing en vaak in combinatie met de behandeling door een arts (huisarts of dermatoloog). De huidtherapeut behandelt de huid o.a. door het reinigen van de huid, het geven van een peeling en het verwijderen van mee-eters en puistjes. Daarnaast worden er adviezen gegeven over de correcte thuisverzorging van de huid. Verder zijn er speciale behandelingen die de versterkte afschilfering, eventuele restacne en littekens aan kunnen pakken (zoals peeling of microdermabrasie).
Wat kunt u zelf doen?
U kunt (in overleg met de huidtherapeut) zelf:
- De huid wassen met lauw water en een milde wasgel (deze zeep tast de natuurlijke beschermlaag van de huid niet aan)
- Indien nodig een geadviseerde crème gebruiken als de huid droog aanvoelt, b.v. door het gebruik van medicatie
- Eventueel make-up op waterbasis gebruiken
- Als een puistje opengaat, kunt u het voorzichtig uitdrukken met een gaasje gedrenkt in alcohol die u om de vingers wikkelt
- Mee-eters kunt u (liever niet) voorzichtig uitdrukken, als de huid en handen goed schoon en ontsmet zijn en nadat u de huid verweekt hebt met warme kompressen
- Elke dag een schoon t-shirt, handdoek, kussensloop en washand gebruiken
U kunt het volgende beter niet doen:
- Wassen met te heet water; dit stimuleert de talgklieren, dus de acne
- De huid met een dikke laag vette make-up bedekken. Dit sluit de poriën af waardoor er meer ontstekingen kunnen ontstaan.
- Puistjes uitknijpen of krabben aan de huid. Als u zelf onjuist een puistje uitknijpt wordt de inhoud van de talgklier de huid ingedrukt in plaats van naar buiten, waardoor er nieuwe ontstekingen en lelijke littekens kunnen ontstaan. Door het krabben beschadigt de huid en komt vuil de huid binnen. Dit kan ook weer littekens geven.
- Mechanische wrijving (o.a. brommerhelm, baseballpetje, stoellening, paardencap) zoveel mogelijk proberen te voorkomen.
Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ParaDerma.