Huidverzorging

Huidverzorging

Verzorging van je huid door de seizoenen heen

Elke dag is om je huid goed te verzorgen. Echter, elk seizoen vraagt een andere verzorging van de huid. In het voorjaar en de zomer is het belangrijk om je tegen de zon te beschermen. Teveel zon kan de huid verbranden, de huid verouderen en huidkanker veroorzaken.

In de herfst en winter zijn er andere weersomstandigheden die invloed hebben op je huid. Denk aan de koude lucht, vrieskou en de sterke temperatuurswisselingen tussen binnen (lekker warm bij de kachel) en buiten. Dit kan de huid erg uitdrogen en couperose kan toenemen.

Verzorging

Herfst/winter

In de winter heeft de huid vaak een voedende crème nodig die je huid goed beschermt tegen de weersomstandigheden. Niet alleen de gezichtshuid droogt uit in het najaar, ook het lichaam kan extra verzorging gebruiken. Gebruik een lichaamspeeling om de dode huidcellen (die zijn ontstaan door blootstelling aan de zon) te verwijderen en smeer de huid goed in. Vergeet de handen niet. Die hebben tijdens de winter extra veel te lijden onder de kou! Draag handschoenen en smeer de handen vaak in.

Lente/zomer

Op grond van de gevoeligheid van de huid zijn globaal vier huidtypen te onderscheiden:

  1. verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen.
  2. verbrandt snel, wordt langzaam bruin, lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
  3. verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin, licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen.
  4. verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, een van nature getinte huid, donker haar, donkere ogen.

Per huidtype geldt een ander smeer-advies. Huidtype 1 heeft de meeste bescherming nodig en huidtype 4 het minst. Gebruik een dagcrème met een beschermingsfactor (SPF) van 30. Voor het lichaam start je met een hoge SFP en later kan deze wat lager worden (15-20). Op www.verstandigzonnen.nl staan de 10 Gouden Regels voor Verstandig Zonnen.

Peeling

In de zomer wordt de hoornlaag van huid onder invloed van de zon dikker. Deze dikkere laag zorgt ervoor dat de talg uit de huid minder goed naar buiten kan, met als gevolg meer ontstekingen (puistjes) en een soms wat grauwe tint. Dit kan nu aangepakt worden door een peeling op basis van zuren of Microdermabrasie. De huid wordt hierdoor dunner gemaakt, er is minder kans op ontstekingen, de huid wordt meer gehydrateerd, ziet er frisser uit. Welke behandeling u nodig heeft, kan de huidtherapeut tijdens een persoonlijk consult bepalen. 

Pigmentatie

Door de zon kan er hyperpigmentatie (ophoping van pigment) ontstaan. Ook daar beschermt een dagcrème met een SPF van 30/50 tegen. De pigmentatie kan in de herfst/winter aangepakt worden door een speciale peeling, blekende crèmes of een behandeling met licht- of lasertherapie. De behandeling van de pigmentatie is per persoon verschillend.

Couperose

Door de temperatuurswisselingen moeten de bloedvaatjes in de gezichtshuid harder werken. Samentrekken bij de kou (herfst/winter), openstaan bij de warmte (lente/zomer). Als je al last hebt van een gevoelige huid met couperose kan dit verergeren als het de huid niet beschermd. Gebruik dus een goede dagcrème (in de lente/zomer met een SPF van 30/50) om je tegen deze wisselingen van temperatuur te beschermen. Zet in de zomer een hoedje of pet op tijdens het buiten zijn. De herfst/winter is uiterst geschikt om de couperose te laten behandelen. De verwijde vaatjes worden dicht gebrand d.m.v. microcoagulatie of licht- of laserbehandeling.

De Gouden Regels voor verstandig zonnen

1. Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding.

2. Verblijf elke dag een kwartiertje in de zon zonder anti-zonnebrandmiddel om voldoende vitamine D aan te maken in het lichaam, bij voorkeur rond het middaguur.

3. Bescherm uw hoofd, oren, nek en ogen; denk aan hoofdbedekking en een goede UV-werende zonnebril met CE-markering*. Draag beschermende kleding als u niet speciaal aan het zonnebaden bent.

4. Smeer bij langdurig verblijf buiten uw onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVB-bescherming) met een beschermingsfactor die voor u geschikt is om te voorkomen dat u verbrandt. Doe dit royaal en herhaal dit na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.

5. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. U kunt uw huidtype bepalen met de test op www.verstandigzonnen.nl.

Ga niet langdurig zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur.

6. Pas extra op met zonnen als u jonger bent dan 18 jaar, omdat uw huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.

7. Ga direct uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.

8. Als u een huidaandoening heeft, vraag dan voor een verblijf in de zon zonadvies aan uw behandelend arts. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt blootstelling juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees altijd de bijsluiter.

9. Er is geen verschil tussen de straling van de zon buiten en die van de zonnebank. Uw huid reageert daar hetzelfde op. Op de zonnebank krijgt u ongeveer evenveel zon als in de zomer aan de Middellandse Zee.

10. Wanneer u gebruik wilt maken van een zonnebank, volg dan altijd het advies en de aanwijzingen van de zonneconsulent op. Het gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder. Mensen met Huidtype 1 worden sterk afgeraden om gebruik te maken van zonnebanken. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril voor uw ogen.

*De markering CE (Conformité Européenne) geeft aan dat de UVwerende bril voldoet aan de eisen in overeenstemming met de Europese regelgeving.

 

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ParaDerma.

Neem contact op

Momenteel ben ik niet online. Stuur mij hier een bericht, en ik kom er zo spoedig mogelijk op terug.

Vragen, opmerkingen of afspraak maken? Ik help je graag verder!

klik ENTER om te chatten